Login

08.07.2014 | 07:07 uur

WERELDBEKERBRIEF

Tijdens het WK volgen de Belgische journalist Raf Willems en Nederlandse journalist Guus van Holland de aanvoerders op de voet. Om de paar dagen, tot aan de finale, schrijven zij elkaar weer een 'wereldbekerbrief'. Met oog voor de sociale rol portretteren Raf en Guus op persoonlijke wijze aanvoerders, spelers, scheidsrechters, coaches, supporters. Deze 10e editie: Jogi Löw

Vriend Raf,

Zoals ik je al schreef kijk ik altijd met speciale belangstelling naar de Duitsers en vooral naar hun coach Joachim Löw. Die nieuwsgierigheid dateert van onze ontmoeting in 2012 bij jouw uitgever naar aanleiding van het boek Het Mannschaftswunder van jouw hand. Het was het begin van mijn fascinatie voor het nieuwe Duitse voetbal dat in 2002 begon bij Berti Vogts en waarin Jürgen Klinsmann en Jogi Löw de procesontwikkelaars waren.

Uit jouw boek en zeker uit het boek waaruit je ook inspiratie putte ‘Joachim Löw und sein Traum vorm perfekten Spiel’ begreep ik hoe de cultuuromslag in het Duitse voetbal tot stand was gekomen en zich verder ontwikkelde. Ik bracht bezoeken aan Löws biograaf Christoph Bausenwein en aan lezingen op de Deutsche Akademie für Fusball-Kultur in Neurenberg en raakte onder de indruk wat zich in Duitsland allemaal afspeelde rond de voetbalcultuur.

Löw predikte in stad en land Das schöne Spiel, een weergave van zijn bezoeken aan de Spaanse, Zwitserse, Franse en Hollandse voetbalschool. Zo moesten alle Duitsers voetballen, zo moest de voetbaljeugd worden opgeleid. Voetbal gebaseerd op plezier, balvaardigheid en sportiviteit. Het resultaat stond niet centraal. Als het spelers en toeschouwers maar de ultieme spelvreugde verschaft. En: reactievoetbal kan ook mooi zijn, als het maar snel wordt uitgevoerd. Wat Löw toen al predikte, daarvan vind ik nu veel terug bij de visie van Louis van Gaal.

Löw heeft veel bereikt in Duitsland, waar het voetbal nog meer in populariteit steeg en het voetbal van het nationale elftal aantrekkelijker wat betreft samenspel en techniek dan ooit werd. Maar als het volk resultaat wil en het de uitschakelingen in kwartfinales en halve finales zat is, dient de regisseur van ’s lands voetbal te volgen. Dan maar geen Schönes Spiel. Resultaat, titels willen ze. Die roep achtervolgt Löw steeds meer. Winnen van Brazilië in de halve finale en dan de wereldtitel! Maakt niet uit hoe.

De Brazilianen hebben al jaren geleden (werd op het WK 1970 niet het mooiste voetbal gespeeld, met Pelé, Rivelino en Gerson?) hun Jogo Bonito (mooi voetbal) laten varen, ondanks de aanwezigheid van een onuitputtelijk arsenaal aan balkunstenaars. En het heeft er alle schijn van dat de Duitsers terugkeren naar hun oude stijl, hoe mooi en snel de combinaties nog vaak zijn. De fraaie technicus Mesut Özil houdt zich niet meer staande in het toenemende brute geweld in de Braziliaanse stadions en druipt mogelijk anoniem af.

‘Jogi Bonito’ (bijnaam van Jogi Löw) steunt nog op prachtige voetballers als Philipp Lahm, Mats Hummels, Toni Kroos, Mario Götze, Sebastian Schweinsteiger, op de beste (meespelende) doelman Manuel Neuer en de tomeloze spits Thomas Müller (o hoe Duits). Maar Löw dreigt zijn visie te verliezen. Hij is en blijft als trainer mijn aanvoerder. Hopelijk lukt het hem met Das schöne Spiel de erfgenamen van O Jogo Bonito te overmeesteren.

Want we zijn het toch eens? Wat zich op de Braziliaanse velden afspeelt, is vaak hemeltergend ruw. De meeste scheidsrechters kunnen het niet meer aan: hoe nog een wedstrijd volgens de spelregels te laten verlopen als veel spelers meer oog voor de benen van een tegenstander hebben dan voor de bal? Daarom zou winst voor de Duitsers op de Brazilianen wanneer zij ons vergasten op vreugdevol en sportief spel (volgens de leer van Löw) een zegen zijn voor het voetbal. En dan in de finale tegen het Oranje van Louis van Gaal. Twee coaches die van mooi, snel en effectief (reactie)voetbal houden.

Ik houd mijn hart vast tegen de opgewonden Brazilianen, Raf

Warme groet

Guus

33.179 aanvoerders!

111%

Dit seizoen gaan we voor 30.000 Aanvoerders.

Geef het door en verzamel zo veel mogelijk voetballiefhebbers die zich verantwoordelijk voelen voor onze sport.

Dan maak je kans op unieke voetbalprijzen! Ik ben een Aanvoerder, jij ook?

ik sluit me ook aan!