Login

19.06.2014 | 13:06 uur

WERELDBEKERBRIEF

Tijdens het WK volgen de Belgische journalist Raf Willems en Nederlandse journalist Guus van Holland de aanvoerders op de voet. Om de paar dagen, tot aan de finale, schrijven zij elkaar weer een 'wereldbekerbrief'. Met oog voor de sociale rol portretteren Raf en Guus op persoonlijke wijze aanvoerders, spelers, scheidsrechters, coaches, supporters. Deze 4e editie: De Chileense supporters

Goede vriend Raf,

Veel dank voor je portret van Mario Balotelli. Nu eens niet kortzichtig neergezet als een donkere duivel, maar - zoals ik zelf al eens meermalen heb geprobeerd - psychologisch geanalyseerd door de Engelse biograaf en historicus John Foot. Met verwijzing naar de Italiaanse psychiater en neuroloog Franco Basaglia. Zoals het hoort: diepgang. Op zoek naar de kern.

‘Basaglia zou van Balotelli houden en hem het vertrouwen geven’, citeer ik Foot. Nog mooier: ‘Voor hem (Basaglia) stond de mens centraal en hij zocht de oorzaak van de waanzin eerder in zieke sociale relaties dan in hersenbeperkingen.’ Zo treffend, zo ontroerend. Ik wou dat meer voetbalvolgers, en vooral de supporters met hun primaire oordelen en de opportunistische voetbalcommentatoren zo konden oordelen over het buitensporig gedrag van spelers.

Dat brengt me bij het gedrag van supporters. Altijd een dankbaar doelwit voor cameralieden. Hoe doller, hoe mooier. Doorgaans worden de supporters van Oranje het meest in beeld gebracht. Hoe gekker, hoe meer in beeld.

Supporters, mensen die door dik en dun hun elftal volgen en aanmoedigen, moet je als Aanvoerders bestempelen. Ze kunnen de dans op het veld bespelen. Wanneer ze blijven zingen en positieve kreten slaken, stuurt dat het gemoed van de spelers. In Britse stadions voel je dat het best. Met de supporters van Liverpool en jouw geliefde Celtic als meest treffende voorbeeld. Op Anfield en op Celtic Park (liever: Paradise).

Aan deze supporters dacht ik toen ik de Chileense fans zag maar vooral massaal hoorde zingen en schreeuwen. Zoals ze samen met de Chileense spelers uitzinnig van liefde voor het vaderland en hun voetbal tekeer gingen. Zelden heb ik een voetbalelftal zo vocaal ondersteund gehoord als voor en tijdens de wedstrijden van Chili. Of het moet, excuus beste Celtic-fan, inderdaad op Celtic Park zijn geweest, als You’ll never walk alone door de arena galmde.

Kijk en hoor hoe de Chilenen blijven doorzingen. Hartstocht, noemen ze dat. Positieve agressie. Zo agressief als ze het voor het duel met Spanje het stadion bestormden, nota bene via het heilige domein van de pers, omdat ze te lang voor de poorten moesten wachten om toegang te krijgen. De vurige wil om bij hun helden te zijn, bang het volkslied te moeten missen, bang de helden in de steek te laten. Aanvoerders dus. Met hun hele ziel en zaligheid. En het hielp. Chili overliep de oude meesters van tiki-taka met een uitzonderlijke furie.

Zo steelt Chili mijn voetbalhart: kracht, snelheid, techniek en wilskracht. Zo steelt het Chileense elftal het hart van de aanhang op de tribune. Zo moet er gevoetbald worden, Raf. Altijd.

Hier de vertaalde tekst van het Chileense volkslied, het Himno Nacional. Zo mooi, zo treffend. Zou je dat niet samen met mij willen zingen, uit volle borst.

Chili met je blauwe lucht

pure winden die over je waaien

en je veld versierd met bloemen

is een mooie kopie van eden

majestueuze met sneeuw bedekte bergen

die door god als een geschenk zijn gegeven

die door god als een geschenk zijn gegeven

en de zee die je reinigt

die je een gunstige toekomst zal geven

en de zee die reinigt

die je een gunstige toekomst zal geven

Prachtig vaderland dat veel doorgemaakt heeft

en je onafhankelijkheid dat je een mooi land maakt

je bent een oord van vrijheid

dat onderdrukkingen overwint

je bent een oord van vrijheid

dat onderdrukkingen overwint

dat onderdrukkingen overwint

dat onderdrukkingen overwint

 

Dank Raf voor het meezingen. Ik ben benieuwd naar jouw volgende aanvoerder(s).

Guus

33.178 aanvoerders!

111%

Dit seizoen gaan we voor 30.000 Aanvoerders.

Geef het door en verzamel zo veel mogelijk voetballiefhebbers die zich verantwoordelijk voelen voor onze sport.

Dan maak je kans op unieke voetbalprijzen! Ik ben een Aanvoerder, jij ook?

ik sluit me ook aan!